Få vores nyheder på mail

Miljøbevidste venner pantede på Østerbro og vandt i Det nationale Pantspil: Jeg er en totalt god fyr til at sortere skrald

Nyhed   •   Sep 19, 2018 16:16 CEST

Magnus (t.v.) og Jonathan vandt fire billetter til næste års Roskilde Festival.

Det var to musikglade og meget tilfredse venner, der tirsdag afleverede tomme flasker og dåser i Meny på Bryggervangen på Østerbro og blev udråbt som tredje vinder i klimakampagnen Det nationale Pantspil. Med vindertitlen fulgte fire billetter til næste års Roskilde Festival med overnatning i campingområdet Clean Out Loud. Det er Dansk Retursystem, som står bag kampagnen, der har til formål at få danskerne til at huske at aflevere alle tomme pantflasker og -dåser til gavn for klimaet.

I weekenden stod vennerne Magnus Hjortlund og Jonathan Holst-Bruus for tredje gang bag festivalen Knife Fest på spillestedet Mayhem i Nordvest. Og det var som et led i oprydningen, at de tirsdag først på eftermiddagen slæbte adskillige sække med flasker og dåser ind i pantrummet i Meny på Bryggervangen på Østerbro. Ved den første flaske gik musikken i gang, konfettien sprang, og de blev erklæret vinder nummer tre og tre i Det nationale Pantspil.

”Jeg blev først lidt forskrækket, fordi det eksploderede lige ved siden af mit hoved. Men så kom der en hel flok ud og sagde tillykke, og det var meget LOL. Jeg plejer at have en skjult kamera-joke med mine venner, så det var sjovt, at det skete for mig,” siger Magnus Hjortlund.

CO2-besparelse på niveau med Gudhjem
Det Nationale Pantspil er Dansk Retursystems landsdækkende kampagne, som skal skabe opmærksomhed om de sidste 10 procent pantflasker og dåser, som ikke bliver afleveret og genanvendt. De 10 procent svarer til 140 mio. emballager om året – eller hvad der svarer til C02-udledningen for en by på størrelse med Gudhjem, hvis flasker og dåser skal produceres helt fra bunden. 

De to venner, Magnus og Jonathan, var slet ikke klar over, at der var en kampagne i gang. Men de behøver heller ikke blive mindet om at aflevere tomme flasker og dåser, for det gør de allerede.

”Jeg er en totalt god fyr til at sortere skrald. Der bliver sorteret konserves og det hele. Når det kommer til pantflasker og -dåser, er det pga. pengene, at jeg afleverer dem i flaskeautomaten. Men alle andre flasker og emballager afleverer jeg også de rigtige steder,” siger Magnus og bliver suppleret af Jonathan:

”Jeg smider aldrig pantflasker ud. Der er så mange pantsamlere i København, og det er synd, hvis de skal stikke lappen ned i en skraldespand, eller panten skal gå til spilde.”

Det handler om klima og jordens ressourcer
Præmien blev overrakt at Lene Tougaard, som er marketingskonsulent i Dansk Retursystem. Hun har glædet sig meget til at overraske dagens vinder.

”Da det begyndte at regne med konfetti, løb de ud af pantrummet, fordi de blev så overraskede. Men så blev de bare så glade. Det blev vi også – og nu glæder vi os bare til at se, om kampagnen kan få danskerne til at aflevere de sidste 10 procent tomme flasker og dåser. Danskerne er i forvejen nogle af verdens bedste til at aflevere pant, og netop derfor tror vi også på, at vi kan få de sidste med. Til gavn for klimaet og jordens ressourcer.”

Kampagnen kører ind til den 7. oktober. Dansk Retursystem trækker en vinder et sted i Danmark to gange mere i løbet af kampagnen. Du kan se kampagnefilmen, som har Mathilde Passer i hovedrollen, her.

FAKTA om kampagnen Det nationale Pantspil

Kører fra 22. august til 7. oktober 2018.

I kampagnefilmen medvirker Mathilde Passer og Jesper Ole Feit Andersen.

Præmier

En Renault Zoe el-bil i et halvt år

En cykel fra Velorbis

Et weekendophold på Ruths Hotel på Skagen for to personer

Et års forbrug af veganske snacks fra Betterbox

Fire billetter til Roskilde Festivals Clean Out Loud-camp

Målsætning

At få de resterende 140 millioner flasker og dåser med i retursystemet. Det svarer til 10.200 tons råstoffer samt en årlig CO2-udledning for en by på størrelse med Gudhjem.