Få vores nyheder på mail

​10 mia. gode grunde til det danske pantsystem

Pressemeddelelse   •   Feb 27, 2018 16:13 CET

Cirkulær økonomi er en integreret del af danskernes hverdag

I disse dage runder Dansk Retursystem 10 mia. Så mange tomme flasker og dåser har danskerne sendt til genanvendelse siden det nuværende pantsystem så dagens lys i 2002. Historien om Dansk Retursystem er historien om et af verdens mest effektive pantsystemer. Og det er historien om, hvordan cirkulær økonomi blev en integreret del af danskernes hverdag.

Dansk Retursystem blev stiftet i forbindelse med, at der i 2002 blev frit emballagevalg til sodavand og øl. Mængden af engangsemballage er steget voldsomt siden, men andelen af genanvendte flasker og dåser er steget endnu mere. Faktisk er returprocenten steget fra 83 procent i 2003 (det første hele år efter indførelsen af systemet) til 90 procent. I 2003 sendte danskerne 41. 255.349 tomme dåser og flasker til genanvendelse. Sidste år var tallet 1.2 milliarder – et tal, der forventes at stige i år. Og netop i disse dage bliver pantflaske eller dåser nummer 10 milliarder smidt ind i en flaskeautomat eller afleveret på en pantstation. Det svarer til, at man kan nå mere end fire gange op til månen.

”De 10 mia. er et tal, som der er al mulig grund til at fejre. For det viser, at danskerne har taget systemet til sig. Faktisk sender danskerne 9 ud af 10 tomme dåser og flasker retur, og det har gjort det danske pantsystem er et af verdens mest effektive og velfungerende,” fortæller administrerende direktør Lars Krejberg Petersen.

Hver gang en dåse eller flaske bliver genanvendt sparer det kloden for råstoffer og CO2. Klimabesparelsen ved at genanvende 10 mia. tomme dåser og flasker lander på ca. 1 mio. tons CO2. Det er noget, der gør en forskel.

Det danske pantsystem er beviset på, at klimavenlig adfærd og cirkulær økonomi er størrelser, der sagtens kan integreres i vores fælles hverdag. For vi bidrager alle sammen positivt, hver gang vi afleverer vores tomme flasker og dåser i flaskeautomaten eller på pantstationen,” siger Lars Krejberg Petersen.

Sat på verdenskortet

Driften af det danske pantsystem har ligeledes vakt interesse fra udlandet de seneste år, hvor repræsentanter fra Japan, Thailand, Burkina Faso, Bulgarien, Cypern, Storbritannien, Belgien, Holland og Skotland har besøgt Dansk Retursystem. Og det er Lars Krejberg Petersen stolt af:

”Hvis vi kan bruge vores erfaringer til at øge mængden af genanvendte emballager i verden, så kan de 10 mia. tomme flasker og dåser, vi fejrer i disse dage, jo blive til meget, meget mere,” afslutter han.

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.