Få vores nyheder på mail

AFGØRELSE I SVINDELSAG MED PANTETIKETTER - Dansk Retursystem: ”Pantsvindel kan ikke betale sig”

Pressemeddelelse   •   Aug 31, 2016 16:12 CEST

I dag er retten i Glostrup kommet med en afgørelse i sagen om svindel med falske etiketter og dermed svindel med pantmærker og gebyrer. Dansk Retursystem, der driver det danske pantsystem, er tilfredse med, at lovovertræderne har fået deres straf.

I mere end et år har der pågået en sag vedrørende svindel med falske etiketter og pantmærker. Der er tale om varemærkekrænkelse af så grov karakter, at det også betragtes som dokumentfalsk.

”Det er betryggende for os at se, at sager som disse bliver forfulgt og har en alvorlig konsekvens for dem, der overskrider loven. Vi er meget tilfredse med myndighedernes arbejde i denne sag og over, at der er faldet afgørelse i sagen”, siger Lars Krejberg Petersen, der er administrerende direktør i Dansk Retursystem.

Ifølge anklageskriftet er svindlen foregået ved, at drikkevarer er blevet købt i udlandet og derefter fragtet til Danmark, hvor der er blevet sat nye etiketter på med falske pantmærker, så det så ud som om, at produkterne var købt eller produceret her i landet.

”I Dansk Retursystem tager vi altid den slags svindel meget alvorligt. Vi overvåger hele tiden markedet tæt i samarbejde med myndighederne og opdager vi svindel, så anmelder vi det. Vi har indbygget forskellige sikkerhedsniveauer, der er med til at vanskeliggøre svindel og begrænse et muligt tab.,” siger Lars Krejberg Petersen og fortsætter:

”Det er afgørende for os, at forbrugerne kan have tillid til, at de produkter man køber, er lovlige. Forbrugerne og vores kunder skal kunne være trygge ved pantsystemet. Den tillid gør vi alt, hvad vi kan, for at værne om”.

På baggrund af denne sag har Dansk Retursystem opgjort et direkte tab i pant og gebyrer på cirka 1,3 mio. kr.

Faktaboks – afgørelsen kort

  • Alle tiltalte er dømt. Den hovedmistænkte er dømt for alle tiltaleforhold, mens de to øvrige er tiltalt i enkelte tiltaleforhold.
  • Hovedtiltalte er kendt skyldig i alle tiltaleforhold – herunder dokumentfalsk og varemærkekrænkelse af særlig grov karakter samt momsunddragelse og bestikkelse. Dommen er ubetinget og lyder på 2 år og 3 måneder samt en bøde på 3,95 mio. kr. Hovedtiltalte har anket sagen.
  • De to øvrige tiltalte har fået hhv. 4 måneders betinget og ubetinget dom. Begge tiltalte har udbedt sig betænkningstid.

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.