Få vores nyheder på mail

Dansk Retursystem sender biogasbil på gaden i København

Pressemeddelelse   •   Mar 18, 2016 07:59 CET

Fra i dag vil en af Dansk Retursystems lastbiler køre med biogas frem for diesel i tanken.

– Vores kerneopgave med at samle danskernes tomme flasker og dåser i et lukket kredsløb og smelte dem om til nye flasker og dåser er i sig selv godt for miljøet og jordens ressourcer. Det giver rigtig god mening, at vi nu tager det første skridt til også at gøre vores transport mere klimavenlig og CO2-neutral, siger Lars Krejberg Petersen, administrerende direktør i Dansk Retursystem.

Klogere på biogas

Den første lastbil på biogas skal gøre Dansk Retursystem klogere på, hvordan man får en grønnere profil på flere af de over 50 lastbiler, som hver dag henter tomme flasker og dåser hos mere end 1000 kunder fordelt over hele landet.

Sammen kan vi blive mere klimavenlige

Den største miljøgevinst ved biogas er, at forbrændingen ikke bidrager til CO2-udslip. Forudsætningen for at udbrede brug af biogas er, at der findes et omfattende net af gastank­stationer. Energiselskaberne E.ON og OK har netop skiftet til ren certificeret biogas i deres fælles gastankstationer i København.

– Vi hilser Dansk Retursystem velkommen på vores gastankstationer og håber, at flere vil følge trop, så vi sammen kan skabe en mere klimavenlig transportsektor, siger Tore Harritshøj, administrerende direktør i E.ON Danmark.

CO2-neutral kommune

Også Københavns Kommune er begejstret for det nye initiativ fra Dansk Retur­system. Hovedstaden stiler mod at blive CO2-neutral i 2025, og kommunen har allerede ambitiøse mål for deres egne køretøjer, og kræver blandt andet, at skraldebiler kører på biogas.

– Vi har brug for alle bidrag, når vi for alvor skal skabe en ren by. Det er meget positivt, at en stor privat virksomhed som Dansk Retursystem, der hver dag kører mange kilometer i København, nu vælger at gå den vej. Vi håber, at det kan inspirere andre private virksomheder, så vi får endnu flere biogasdrevne biler, siger Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

FAKTA:

  • Biogas fremstilles ved afgasning af husdyrgødning og andre restprodukter, som forrådnes i store iltfrie tanke.
  • Biogassen tilsluttes derefter det danske gasnet. Her indgår biogas på samme måde som naturgas.
  • For at sikre, at gassen på tankstationen også er biogas, bliver den certificeret. Dette sker via de såkaldte Renewable Energy Certificates. På den måde garanteres det, at hver gang der tankes gas på tankstationen, så leverer biogasanlægget en tilsvarende mængde biogas til gasnettet.
  • Efter afgasningen køres den tiloversblevne biomasse ud på landbrugsjorderne som gødning. Efter afgasning er gyllen et langt bedre gødningsprodukt, og afgrøderne optager en større del af næringsstofferne. Biogasproduktion bidrager således også til beskyttelsen af drikkevand og et renere vandmiljø.

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.