Få vores nyheder på mail

​Dansk Retursystem: Vi beholder de 12 pantstationer

Pressemeddelelse   •   Dec 19, 2016 08:10 CET

Det seneste år har Dansk Retursystem testet pantstationer som supplement til flaskeautomaterne. På pantstationerne har forbrugerne haft mulighed for at aflevere deres tomme flasker og dåser i en særlig pantsæk. Forbrugerne har taget godt imod konceptet, så de eksisterende pantstationer bliver, men konceptet udvides ikke yderligere.

12 byer i Danmark blev udvalgt til at teste et supplement til flaskeautomaterne. Forbrugerne fik mulighed for at aflevere deres tomme flasker og dåser på særlige pantstationer, som Dansk Retursystem, fik bygget.

Bl.a. i Helsingør, Randers og Horsens har mange forbrugere ændret deres vaner og kører nu til pantstationen, når de har fyldt deres pantsæk med tomme emballager – i stedet for at aflevere flasker og dåser i flaskeautomaterne. Hver pantstation har i gennemsnit modtaget 2,5 mio. tomme emballager på et år.

”Vi kan se, at forbrugerne i de områder, hvor pantstationerne ligger, er glade for løsningen. Faktisk siger 97% af dem, der har prøvet at aflevere pant på pantstationen, at de er tilfredse eller meget tilfredse”, siger Lars Krejberg Petersen, der er adm. direktør i Dansk Retursystem.

Selv om testen på sin vis afstedkommer flotte resultater, så er beslutningen at bibeholde de nuværende pantstationer – men ikke udvide konceptet yderligere.

”Finansieringen og driften er desværre ikke rentabel, og vi har derfor besluttet, at vi ikke udvider konceptet yderligere. Det skyldes blandt andet, at den indsamlede volumen pr. pantstation er for lille. Forbrugerne hælder fortsat til at benytte det store netværk af flaskeautomater, som detailhandlen tilbyder, og det er også helt i orden. Det vigtigste er, at de tomme emballager bliver afleveret, så de kan blive genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager”, siger Lars Krejberg Petersen.

Dansk Retursystem fortsætter med at drive de 12 pantstationer ligesom miljøvirksomheden fortsat har ansvaret for at indsamle danskernes tomme dåser og flasker og sørger for, at de genanvendes og laves til nye emballager. I 2015 blev der afleveret 1,1 mia. tomme flasker og dåser i Danmark.

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.