Få vores nyheder på mail

Klima og tomme dåser på skoleskemaet

Pressemeddelelse   •   Okt 23, 2017 14:46 CEST

Sidste års vinderklasse slog alle rekorder.

I morgen går startskuddet til klimakonkurrencen ”Årets Panthelte” for 0.-4.-klasser landet over. Børnene skal lære om klima og genanvendelse, og den klasse, som samler flest tomme dåser og flasker, bliver ”Årets Panthelte”. Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen, oplever stigende interesse og også bekymring for klimaet blandt børn og unge.

I morgen, tirsdag den 24. oktober, skyder Dansk Retursystem deres årlige klimakonkurrence i gang. Frem til den 21. november konkurrerer landets 0.-4.-klasser om at samle flest pantflasker og -dåser i håb om at vinde titlen som ”Årets Panthelte”. Pantpengene beholder de selv, og med titlen følger desuden 2000 kroner til klassekassen, som bliver overrakt den 22. november af tv-vært Joakim Ingversen.

Stigende interesse – og også bekymring

Det er Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen. Udover at stå for det danske pantsystem, arbejder de med at udvikle skolemateriale og inspirere til at sætte klima og genanvendelse på skoleskemaet. Det gør de både for at fortælle om baggrunden for det danske pantsystem, men også for at imødekomme en stigende interesse og bekymring for klimaforandringer blandt børn og unge.

”Børn og unge har klima højt på dagsordenen. De interesserer sig for det og vil gerne lære om råstoffer, drivhuseffekt osv. Men de bekymrer sig også. Derfor skal de vide, at de kan gøre en forskel, og at de faktisk allerede gør en forskel, når de for eksempel afleverer deres tomme flasker og dåser i flaskeautomaten,” fortæller Hanne Luke, kommunikationsdirektør i Dansk Retursystem.

Det danske pantsystem sparede sidste år klimaet for 109.000 tons CO2. Det svarer til 1.4 mio. køleskabes elforbrug i et år, eller 6400 danskeres samlede CO2-udledning i et år.

”Vi oplever, at den viden gør en forskel for børnene. Derfor håber vi også, at konkurrencen kan give dem ny viden og samtidig lære dem gode miljøvaner, så det at genanvende bliver en naturlig del af deres hverdag,” afslutter Hanne Luke.

Sammenhold og gode miljøvaner

Sidste års vinderklasse var 1. A fra Nors skole i Nordjylland, som samlede hele 37.124 tommer dåser og flasker sammen. Her oplevede klasselærer Mette Pedersen, at konkurrencen styrkede klassesammenholdet og gav børnene ny viden og nye vaner.

”De blev mere opmærksomme på deres omgivelser. Og da vi var færdige med forløbet blev de ved med at samle dåser og flasker, som de fandt i naturen og ved skolen,” fortæller Mette Pedersen.

Hun benyttede sig af det gratis undervisningsmateriale, Dansk Retursystem har udviklet til konkurrencen. Det består af et helt online undervisningsunivers samt lærebogen ”Tom Dåse og hans genan-venner”, som på en sjov og aktiv måde lærer eleverne om, hvorfor det er vigtigt at genanvende dåser og flasker.

”En konkurrence gør det sjovt og motiverende. Det er noget, børnene altid vil huske.,” afslutter Mette Pedersen, som står parat med sin klasse igen i morgen, når konkurrencen går i gang. 

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.