Få vores nyheder på mail

Pantstationen i Lystrup fylder år

Pressemeddelelse   •   Okt 07, 2016 09:42 CEST

Det er nu et år siden, at pantstationen åbnede i Lystrup. Dengang mødte borgerne op og så, hvordan pantstationen fungerede, mens børnene spillede dåsebowling og lavede sorteringsstafet. Både store og små blev klogere på genanvendelse, men spørgsmålet er, om borgerne i Aarhus og omegn ville tage pantstationskonceptet til sig?

Den 8. oktober er det et år siden, at pantstationen åbnede, og mængden af afleverede emballager har været stødt stigende siden da. Knap 70.000 tomme flasker og dåser bliver der nu i snit afleveret om ugen, hvilket er næsten tre gange så meget, som i starten.

”Folk i Aarhus og omegn har for alvor taget pantstationen til sig. Vi kan se, at der er klart flest, der afleverer deres pantsække i weekenden. Det tyder på, at borgerne afleverer deres pantsække, når de alligevel er på genbrugsstationen med haveaffald og småt brændbart. Med pantstationen har vi forsøgt at gøre det nemt for borgene at aflevere mange tomme flasker og dåser på én gang. Det vigtigste er, at vi får flaskerne og dåserne samlet ind og genanvendt”, siger Lars Krejberg Petersen, der er administrerende direktør i Dansk Retursystem.

Det er Dansk Retursystem, der driver pantstationen, der ligger på Lystrupvej 190 – lige ved genbrugsstationen. Når pantsækken er blevet afleveret, henter Dansk Retursystem pantsækkene og kører dem til deres fabrik i Løsning. Her bliver flaskerne og dåserne talt. Panten overføres derefter til borgerens konto.

”I Dansk Retursystem arbejder vi med de tomme flasker og dåser i et lukket kredsløb. Det vil sige, at vi bevarer emballagernes høje kvalitet, og det betyder, at de bruges igen og igen til både drikkevarer og fødevarer. Man bruger faktisk 95 procent mindre energi, når man genanvender en dåse – frem for at skulle fremstille en dåse af nye råstoffer, og det er en beregning, der er værd at tage med i det store miljøregnskab”, forklarer Lars Krejberg Petersen.

FAKTA

Pantstationen er et koncept, som Dansk Retursystem tester i øjeblikket, og den skal ses som supplement til flaskeautomaterne. Senere på året skal konceptet evalueres, og her vil erfaringerne fra pantstationen i Lystrup indgå i den samlede evaluering. Den vil afgøre, om konceptet skal udbygges yderligere end de nuværende 12 pantstationer.

Pantstationen i Lystrup har åbent alle hverdage klokken 7-22 og klokken 8-20 i weekender og helligdage. Selvom pantstationen er ubemandet, kan man altid få hjælp ved at trykke på en hjemmeknap og dermed etablere direkte kontakt til Dansk Retursystem. 

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.