Få vores nyheder på mail

​Skolekonkurrence sætter genanvendelse på skoleskemaet

Pressemeddelelse   •   Sep 12, 2017 14:31 CEST

Sidste år vandt 1.a på fra Nors Skole konkurrencen

Igen i år dyster landets 0.-4.-klasser om at samle flest dåser og flasker og vinde Dansk Retursystems konkurrence om at blive Årets Panthelte. Undervejs skal eleverne også lære om klima og genanvendelse. Vinderen udråbes den 22. november, hvor præmien på 2.000 kroner til klassekassen bliver overrakt af tv-vært Joakim Ingversen. Der er åbent for tilmeldinger fra i dag.

En halvdårlig dansk sommer, oversvømmelser i Asien og nu Irmas rasen. Klimaet er på alles læber – også børnenes. Dansk Retursystem vil gerne inspirere til, at børn lærer om, hvordan de kan gøre en forskel for miljøet og klimaet. Derfor afholdes igen i år konkurrencen Årets Panthelte for 0.-4. klasserne, hvor de over en periode på fire uger skal lære om miljø og genanvendelse og dyste om, hvem der kan samle flest flasker og dåser. 

Emballagefabrik i skolens cykelskur

Sidste år deltog skoler fra hele landet i konkurrencen. Vinderklassen blev 1. a fra Nors Skole i Nordjylland, som bl.a. byggede skolens cykelskur om til en emballagefabrik med skilte, hvor børnene kunne sortere dåser og flasker efter materialetype.

”Projektet er fantastisk, fordi børnene bliver opmærksomme på deres omgivelser. Det er det helt rigtige alderstrin at arbejde med genanvendelse på. Børnene får lært gode miljøvaner. Samtidig er konkurrenceelementet sjovt og motiverende. Det styrker klassesammenholdet,” siger klassens klasselærer Mette Pedersen. 

Mette Pedersen var meget begejstret for Dansk Retursystems undervisningsmateriale om miljø og genanvendelse, som på en sjov og aktiv måde lærer eleverne om, hvorfor det er vigtigt at genanvende dåser og flasker. Undervisningsmaterialet opfylder samtidig nogle af de faglige mål for natur/teknologi.

Børn skal lære om miljø og ressourcer

Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen, står for at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Her håber man, at konkurrencen kan bidrage til at lære børn gode miljøvaner så tidligt som muligt, så det at genanvende bliver en naturlig del af deres hverdag.

”Vi oplever, at børn er meget optaget af miljø og klima. Vi oplever også, at de kan være ret bekymrede for klodens fremtid, og at de sætter pris på konkret viden om, hvorfor det for eksempel er så afgørende, at de flasker og dåser, de drikker af, bliver genanvendt. Og det er faktisk sådan, at én brugt dåse stort set kan blive til en ny igen, og dermed sparer vi både ressourcer og energi. Det gør et indtryk på børnene”, siger Hanne Luke, kommunikationsdirektør i Dansk Retursystem, og fortsætter:

”Vi håber, at de børn, der deltager i konkurrencen, får ny viden og en oplevelse af, at det ikke er så svært at gøre noget for miljøet, og at de allerede gør det i dag. Og vi håber, de efterfølgende bliver gode rollemodeller for andre børn – og for deres forældre.”

Konkurrencen starter den 24. oktober og slutter den 21. november. Vinderklassen afsløres den 22. november, hvor tv-vært Joakim Ingversen, som bl.a. er kendt fra ”Alle mod 1,” overrækker præmien på 2.000 kroner til klassekassen. 

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.