Få vores nyheder på mail

​Klimakonkurrence for børn sætter fokus på genanvendelse

Pressemeddelelse   •   Okt 29, 2019 12:51 CET

Naturformidler og tv-vært Sebastian Klein besøger vinderklassen.

Så er startskuddet gået til klimakonkurrencen ”Årets Panthelte” for 0.-4.-klasser landet over. I løbet af den kommende uge skal børnene lære om klima og genanvendelse og konkurrere om at samle flest tomme dåser og flasker. Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen, oplever, at børn og unge er optagede af, hvad de selv kan gøre for klimaet.

I denne uge bliver der talt om klima og genanvendelse i en lang række af landets 0.-4.-klasser. Klasserne konkurrerer samtidig om at samle flest tomme flasker og dåser i håb om at vinde titlen som ”Årets Panthelte”. Udover æren består førstepræmien af 2000 kroner til klassekassen og et besøg af naturformidler og tv-vært Sebastian Klein, som kommer forbi til en snak om miljø – og en omgang leg og sjov.

Børn vil gøre en forskel
Konkurrencen er en af de mange aktiviteter målrettet børn og unge, Dansk Retursystem har udviklet de seneste år. Virksomheden har også udviklet et mobilt og interaktivt learning lab om pantsystemet og stiller desuden undervisningsmateriale om klima og genanvendelse gratis til rådighed for indskoling og mellemtrin. Baggrunden er, at man hos Dansk Retursystem gennem en årrække har oplevet en stigende interesse for klima og genanvendelse blandt børn og unge.

”Vi oplever helt konkret, at børn og unge kontakter os for at få konkret viden om CO2, råstoffer og genanvendelse. Og så oplever vi, at de er meget opsat på at gøre en forskel. Med konkurrencen Årets Panthelte kan vi, udover at tilbyde viden, også fortælle dem, at de gør en konkret forskel, når de afleverer deres tomme flasker og dåser i flaskeautomaten. For i Danmark har vi med pantsystemet et system, som sikrer den bedst mulige genanvendelse af råstoffer, og som desuden sparer klimaet for CO2,” fortæller Anne-Mette Bundgaard Sørensen, kommunikation- og marketingschef i Dansk Retursystem.

Gode vaner breder sig
Sidste år var det 4. a fra Amagerskolen i Skjern, der samlede flest tomme flasker og dåser og dermed løb med titlen og de 2000 kroner til klassekassen. Klassen arbejdede med emnet i Natur/teknik, hvor de blandt andet lærte om råstofudvinding og om, hvad det betyder for miljøet, når man smider ud i stedet for at genanvende. Og så fik de aktiveret både forældre og naboer, som hjalp med at samle tomme flasker og dåser ind.

”De blev hurtigt rigtig gode til at samle tomme dåser og flasker op, når de fik øje på dem i naturen. Det er en vane, jeg håber, de holder fast i, og som de måske også giver videre til deres familie og venner,” sagde Dorte Knudsen, som har klassen i Natur/teknik dengang.

Vinderen findes tirsdag
Konkurrencen kører til midnat mandag den 4. november, så tirsdag morgen den 5. november kender vi navnet på vinderklassen.

Læs mere om konkurrencen på Dansk Retursystems hjemmeside. Her kan du også se en video med sidste tidligere vindere og høre to elever fortælle om klima og drivhuseffekt.

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.